Herman Steur

Family Help Programme is in 1980 op Sri Lanka opgericht door Herman Steur, een welgestelde vishandelaar uit Monnickendam. Hij vertrok naar Sri Lanka om er een garnalenpellerij op te zetten. Uiteindelijk heeft dit plan geen doorgang gevonden omdat de toelevering van stroom een té onzekere factor bleek.

De ommezwaai in zijn leven vond plaats toen hij rustig lag te slapen in zijn huis aan het strand in de Sri Lankaanse stad Pamunugama en hij wakker schrok door de opgewonden stem van zijn butler: ‘Neem me niet kwalijk meneer, maar u moet komen. Er is iets vreselijks gebeurd.’ Herman Steur ging in zijn ochtendjas naar de voordeur en trof daar een in vodden geklede vrouw samen met haar vier kinderen, bibberend bij elkaar. ‘Haar man, een arme visser, is verdronken’, vertelde de butler hem. ‘Ze heeft geen geld voor een kist en vraagt om een laken waarin het lichaam van haar man kan worden begraven.’ Toen Herman naar de huilende vrouw keek, voelde hij zich tot in het diepst van zijn ziel geroerd. ‘Ja natuurlijk, geef haar zoveel lakens als ze maar nodig heeft.’ En bij zichzelf bedacht hij hoe vreselijk het moest zijn om te moeten bedelen om een laken om een geliefde in te begraven. Hij drukte de vrouw 1.000 Roepees (toen ongeveer € 18,-) in de hand. ‘Maak je maar geen zorgen om de begrafeniskosten’ zei hij tegen haar. ‘Die zal ik voor je betalen.’

Herman heeft altijd geloofd dat het zijn plicht was om de armen en zwakken te helpen en zijn hele leven had hij al met gulle hand gegeven aan allerlei goede doelen. Toch knaagde de hulpeloosheid van deze weduwe sterker aan zijn geweten dan enig eerder voorval. Hij bedacht dat hij de middelen had om meer mensen te helpen dan alleen deze ene vrouw. ‘Misschien ben ik wel voorbestemd om mijn geluk op de één of andere manier te delen met de arme mensen in dit land. Hoe groot de uitdaging was die hij daarmee aanging, kon hij op dat moment niet beseffen. 

Herman Steur temidden van bewoners Welkom Dorp
Herman Theodorus Steur werd op 26 april 1930 geboren. Zijn vader bezat een goedlopende groothandel in vis en ze hadden een goed bestaan totdat Duitsland in 1940 Nederland binnenviel. De tweede wereldoorlog verwoestte de visgroothandel van de familie Steur. Als 14-jarige moest Herman van school en hij moest zelfs een tijdje langs de deuren om melk en brood bij elkaar te bedelen voor de rest van de familie. Dat was zijn eerste ervaring met echte behoeftigheid; een ervaring die de ellende van gebrek aan voedsel en medische hulp voorgoed in zijn ziel zou griffen. 

Tegen de tijd dat de familie de groothandel weer had opgebouwd, stond Herman aan de leiding omdat zijn vaders gezondheid te wensen overliet. De jongeman bestuurde het bedrijf efficiënt en zorgde voor een gestaag groeiende afzet in Nederland en andere landen van Europa. Hij had het ene lucratieve idee na het andere, zoals het leveren van vacuüm verpakte vis aan de duizenden supermarkten die overal in Europa verrezen. 

Bij het bereiken van de middelbare leeftijd, had hij een kapitaal vergaard. Zijn werk was zijn grootste hartstocht. Diezelfde hartstocht bracht hem op 1 november 1979 naar Sri Lanka. Deze eilandstaat had voor buitenlandse investeerders een nieuwe economische zone ingericht waar bedrijven konden werken met bijzonder goedkope arbeidskrachten. Herman maakte plannen voor een garnalenpellerij waar 1.200 vrouwen zouden kunnen werken. Vol vertrouwen kocht hij een landhuis bij het strand en bereidde de start van het bedrijf voor. 

Maar aan al deze voornemens kwam een abrupt einde op de klamme avond waarop de ontredderde weduwe aan zijn deur verscheen.  

Herman Steur is op 25 maart 2012, op 81 jarige leeftijd, overleden. In de tussenliggende jaren heeft hij een droom kunnen verwezenlijken: het Nederlandse ‘Welkom Dorp’. Dit dorp, dat gebouwd is in de vorm van Nederland en dat gebouwd is met huisjes die rechtstreeks uit Monnickendam en Volendam lijken te komen, biedt onderdak aan 300 bejaarden, opgeraapt uit de goot.

Hermans betrokkenheid heeft hem het overgrote deel van zijn vermogen gekost maar hij zou het niet anders hebben gewild. ‘Het ergste dat je in deze wereld kunt doen, is doodgaan met veel geld’, zei hij beslist. Het is veel beter om de levens van mensen in nood te verrijken door hen in je eigen geluk te laten delen. Dat was de opmerkelijke missie van Herman Steur, oprichter van de stichting, waar wij ruim 30 jaar later nog steeds voor staan en trots op zijn.

 Oude vrouw en man