Op zondag 25 maart jl. is op 81 jarige leeftijd de heer Herman Steur, oprichter van Family Help Programme, overleden. Op weg van Sri Lanka, zijn tweede vaderland, naar Nederland, kwam er toch nog onverwacht, in Amman, een einde aan zijn reis door het leven. 

Herman was een ongelooflijk bevlogen man. Hij realiseerde op Sri Lanka het onmogelijke voor de armsten in de samenleving. We zullen hem missen maar zetten zijn werk voort.

Begrafenis
De begrafenis heeft plaatsgevonden op maandag 9 april in Pamunugama, Sri Lanka. Enkele familieleden zijn hierbij aanwezig geweest en hebben hiervan een verslag beschikbaar gesteld.

Herdenkingsdienst
Een herdenkingsdienst namens de familie heeft plaatsgevonden op zondag 29 april in de R.K. Nicolaas en Antonius kerk te Monnickendam.

Wanneer u een condoleance wilt achterlaten kan dat in het condoleanceregister.


Herman Steur vertrok in 1979 naar Sri Lanka uit zakelijke overwegingen. Hier werd hij geconfronteerd met de enorme armoede. Een keerpunt in zijn leven ontstond, toen een arme weduwe de begrafenis van haar verdronken man niet kon betalen en hem om hulp vroeg. Hij ging permanent op Sri Lanka wonen en richtte in 1980 Family Help Programme (FHP) op. 

Met FHP Sri Lanka organiseerde Herman Steur financiële ondersteuning aan alleenstaande ouderen en vaderloze gezinnen. In 1994 bouwde hij op Sri Lanka het Welkom Dorp waar dakloze ouderen worden opgevangen en verzorgd. Daarnaast worden weeshuizen, scholen, bibliotheken en opleidingscentra gebouwd. De organisatie werd zo omvangrijk dat er in Nederland een ondersteunende parallelle stichting werd opgezet: Family Help Programme Holland – Sri Lanka. Op 75 jarige leeftijd trad hij terug uit de organisatie wetende dat zijn werk wordt voortgezet door de stichtingen op Sri Lanka en in Nederland. 

In 2005 werd hij benoemd tot Sri Lanka Ramya, de hoogste onderscheiding die een buitenlander op Sri Lanka kan krijgen. In datzelfde jaar werd hij ook benoemd als Lid in de Orde van Oranje Nassau.


Lees hier meer over het verhaal achter het ontstaan van FHP